Prevenire si interventie dezastre

 

   Dezastrele naturale lovesc in toate tarile, indiferent de conditia lor economica. Cresterea rapida a populatiei si urbanizarea in expansiune, degradarea mediului cauzata de despaduriri, schimbarea cursurilor apelor si cresterea folosirii unor resurse pe cale de a se epuiza, globalizarea si dezvoltarea economica rapida, razboaiele si miscarile masive de populatie au un mare impact asupra planetei, crescand frecventa si consecintele dezastrelor.

Un dezastru poate produce tulburari masive in functionarea societatii si ii poate compromite mediul, la toate nivelurile. Frecventa si complexitatea crescuta a dezastrelor au prezentat provocari pentru Crucea Rosie Romana inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

 Prevenire si interventie dezastre

     Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este singura organizatie umanitara din tara care, in conformitate cu legea 139/1995 modificata si completata de Legea nr. 524/2004, Statutul SNCRR, Legea 481 din 2004 privind protectia civila, HG 2288 din 2004, are atributii clare ca auxiliara a autoritatilor publice, mai ales in domeniu prevenirii si interventiei in caz de dezastre.



Cum intervenim

SNCRR este in masura sa preia un rol de conducere in operatiunile de raspuns la dezastre, prin reteaua de filiale, personalul si voluntarii profesionisti, cunoasterea conditiilor locale, zeci de ani de experienta in domeniul managementului operatiunilor de asistenta umanitara si abilitatea de a raspunde la nivel national, regional si international. In aceasta privinta, SNCRR are o pozitie privilegiata fata de alte ONG-uri din tara si, din multe puncte de vedere, un avantaj unic in activitatile de pregatire/ raspuns la dezastre.

Atributiile pe care Cruce Rosie le are conform Hotararii de Guvern nr. 2288/ 2004 pentru aprobarea repartizarii principalelor functii de sprijin pe care le asigura ministerele, celelalte institutii centrale si organizatiile neguvernamentale privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta sunt:
• Evacuarea populatiei sau a bunurilor periclitate;
• Acordarea asistentei medicale de urgenta;
• Prevenirea imbolnavirilor in masa;
• Asigurarea apei si hranei pentru persoanele afectate sau evacuate;
• Asigurarea cazarii si adapostirii persoanelor afectate sau evacuate;
• Logistica interventiei;
• Reabilitarea zonei afectate;
• Acordarea de ajutoare de prima necesitate, despagubiri si asistenta sociala si religioasa.

Pentru aceasta Crucea Rosie Romana se bazeaza pe:
• 280 de detasamente de interventie in cazuri de dezastre, in toate cele 47 de filiale din judete si sectoarele municipiului Bucuresti,cu un total de 4500 de voluntari pregatiti de formatori atestati;
• 47 de filiale ale Crucii Rosii Romane;
• un depozit central de interventie in cazuri de dezastre la Bucuresti;
• 6 depozite zonale de interventie in cazuri de dezastre (la care sunt arondate cate 5-6 filiale): Oradea; Alba Iulia; Iasi; Bacau; Tulcea; Targoviste;
• corturi, obiecte de imbracaminte, incaltaminte, saci de dormit, lenjerii de pat, paturi pentru acoperirea nevoilor a cca 10000 de potentiale victime ale unui dezastru.
Forme de pregatire pentru membrii detasamentelor de interventie:
• cursuri si seminarii de pregatire si de improspatare a cunostintelor;
• cursuri pentru pregatirea formatorilor;
• exercitii, aplicatii si tabere de pregatire proprii ;
• exercitii si aplicatii in colaborare cu protectia civila si celelalte institutii membre in comisiile de aparare impotriva dezastrelor;
• competitii nationale si internationale ale detasamentelor de interventie in caz de dezastre si acordarea primului ajutor.

Strategia SNCRR de Prevenire/ Raspuns la Dezastre
La fel ca alte Societati Nationale, SNCRR pune la dispozitia beneficiarilor servicii bazate pe competenta si experienta sa.

Strategia Nationala de Pregatire/ Raspuns la Dezastre este, de asemenea, in intregime fondata pe Agenda Globala a FISCR in Prevenirea/ Raspunsul la Dezastre, care stabileste patru obiective principale:

• Reducerea numarului de decese, raniri si a impactului dezastrelor.
• Reducerea numarului de decese, imbolnaviri si a impactului bolilor si a urgentelor in domeniul sanatatii publice.
• Cresterea capacitatii comunitatii locale, societatii civile si a organizatiilor de Cruce Rosie/ Semiluna Rosie pentru a adresa cele mai urgente situatii de vulnerabilitate.
• Reducerea intolerantei, discriminarii si excluziunii sociale si promovarea respectului pentru diversitate si demnitate umana.

Strategia de Prevenire/ Raspuns la Dezastre are ca scop promovarea folosirii eficiente a resurselor umane si materiale ale SNCRR pentru implementarea activitatilor sale in activitatea de pregatire/ raspuns prin imbunatatirea capacitatii SNCRR in managementul dezastrelor si a structurilor logistice, inclusiv a capacitatii echipelor de interventie la dezastre si a PPPC.

La nivel national, focusul SNCRR se situeaza in zona intaririi capacitatii de reactie a organizatiei, inclusiv recrutarea de personal si voluntari profesionisti, sisteme eficiente de raspuns la dezastre si un rol clar definit al Societatii Nationale ca parte a unui sistem de pregatire si raspuns la nivel national. Pentru ca resursele umane sunt considerate resurse cheie, se va pune accent pe instruirea personalului in planning, logistica, finante si raportare.

La nivelul comunitatii, activitatile de prevenire dezastre se concentreaza pe reducerea vulnerabilitatii si intarirea capacitatii comunitatilor, la nivel national, pentru a identifica nevoile si a primi asistenta.

Conform Acordului de la Sevilla privind activitatile componentelor Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si Statutelor Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, SNCRR ia parte la operatiunile de asistenta derulate de organizatiile sus-mentionate si se afla in relatii de cooperare cu Comitetul International de Cruce Rosie (CICR), FISCR si cu alte Societati Nationale.


Pregatire dezastre
Un obiectiv asumat al Crucii Rosii Romane este dezvoltarea unei culturi de pregatire pentru dezastre si de reducere a riscurilor in randul cetatenilor din comunitatile vulnerabile.
in Romania, peste 6 milioane de oameni locuiesc in zone cu risic crescut la dezastre.

Pregatirea pentru orice tip de situatie de urgenta este cruciala pentru populatie, cu atat mai mult cu cat un dezastru este o experienta deosebit de personala.

Calamitatile pot surveni foarte repede si fara nici un avertisment. Pregatirea pentru dezastre, chiar si minimala, va va ajuta sa va puteti proteja familia si bunurile.


Pentru aceasta Crucea Rosie va recomanda:
• fiti informat asupra masurilor pe care le puteti lua pentru a reduce pagubele unui eventual dezastru, pentru a supravietui unui dezastru si pentru a sti ce este de facut dupa un dezastru;
• sa aveti intotdeauna la indemana o trusa personala pentru dezastru;
• sa va faceti un plan pentru orice tip de situatie in care viata sau bunurile va pot fi puse in pericol.

CAMPANIA NATIONALA DE PREGATIRE PENTRU DEZASTRE

www.preveniredezastre.ro